Jak si vytvořit výbornou kávu
Pokud si připravujete instantní kávu, ať už rozpustnou ze skla, nebo 3v1 v balíčku, rozhodně přicházíte o výbornou chuť pravé kávy. Jako Češi totiž kávu vždy připravujeme špatně, proto mnoho lidem ani nechutná. Nebojte se nakoupit si pár drobností, díky kterým chuť kávy bude úplně jiná. V ČR jsme zvyklí především na rozpustnou a turka. Turek je namletá káva, která se zalévá horkou vodou. Samo o sobě na tom není nic špatného, nicméně po nějaké době se uvolňuje zbytek z pražení a kofein. Přitom stačí nakoupit pár, v některých případech ani příliš drahých příslušenství, abyste připravili ideální kávu.
Pokud nepracujete s kávovarem, horkou vodu nechte minutu odstát, a až poté zalijte. Kávovar redukuje teplotu na ideální stav sám. Taktéž je třeba kontrolovat, abyste nevařili příliš vodu při přípravě kávy z moka konvice. Moka konvice se skládá ze tří částí. Do spodní části nalijete dostatek vody. Překryjete již vestavěným filtrem a naplníte ho kávou. Lehce zatlačíte. Navrch přidáte tu hlavní část, a sice zbytek konvice. Celé to necháte zahřívat, až se vám začne plnit vrchní konvice vodou. Až bude plná, kafe jen přelijte do hrníčku.
Další možností je připravit si tento nápoj přes frenchpress. Jedná se o příslušenství, které připravuje údajně jednu z nejlepších káv, jelikož nebrání vpuštění olejů, které se ve zrnech nachází. Nejprve předehřejte frenchpress a hrnek. Namelte si kávu na střední hrubost. Dle měření si poté zrna vložte do vyprázdněného předehřátého frenchpressu. Nechte ohřát vodu a odstát, jak jste se již mohli dočíst, a poté zalijte kávu vodou. Nechte 4 minuty odstát, a poté stlačte vrchní část dolů. Je hotovo a vy můžete podávat.
Samozřejmě se dá káva připravovat například i přes chemex, kdy filtrujete vodu přes papírový filtr, kde jsou zrna. Musíte být nejen opatrní, nalévat vodu pravidelně a rovnoměrně, ale nevýhoda tohoto je zbytečně velké množství využitých filtrů. Dají se ale samozřejmě pořídit i pratelné. S těmito návody si kávu připravíte během chvíle.