Potraviny ovlivňující hladinu cholesterolu v krvi
Cholesterol je běžnou součástí buněk našeho těla. Není proto divu, že ho nejenže přijímáme z potravy, ale naše tělo jej dokonce samo vyrábí. Zvýšená hladina cholesterolu na druhou stranu představuje obrovskou zátěž pro oběhový systém. Proto bychom měli dbát, aby koncentrace cholesterolu nepřevyšovala fyziologickou normu.
Jedním ze způsobů, jak toho lze docílit, je zdravý životní styl. Do této kategorie spadá nejen vyvážená a zdravá strava, ale taky dostatek pohybu a spánku, na které se v dnešní době bohužel často zapomíná. Stravou nicméně můžeme krevní parametr ovlivnit nejrychleji a nejjednodušeji. Je ale potřeba zdůraznit, že vhodné stravy je potřeba se držet po celý život, ne pouze při potížích. Jedině tak lze docílit trvalých výsledků.
Cholesterol zvyšující potravinyjsou obecně ty, které v sobě obsahují hodně cholesterolu, nasycených mastných kyselin a živočišných tuků. Typickými zástupci, kteří splňují tato kritéria, jsou máslo, sádlo, oleje a jídla na oleji připravované – typicky pochoutky z fast foodů. Dále bývají nedoporučena vejce, přestože ohledně nich se lékaři a výzkumy neshodují, dle mnoha zdrojů totiž naopak vejce ve zdravé míře téměř neškodí. Dále se většinou radí vyhýbat se i červenému masu, zde ale opět pozor – jedná se hlavně o maso tučné. Libové červené maso konzumované střídmě může organismu prospívat.
A potraviny, které hladinu cholesterolu snižují? Je jich celá řada, a většinou je spojuje to, že obsahují málo zejména nasycených tuků, a naopak hodně vlákniny. Jako zástupce můžeme uvést například ovesné vločky, špenát, nebo avokádo. Další doporučené složky stravy jsou ty potraviny, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Mechanismem snížení celkového cholesterolu je zde zvýšení „hodného“ HDL cholesterolu. Tento efekt má konzumace ryb (zejména bohatých na nenasycené mastné kyseliny, jako třeba losos) nebo ořechů.